Untitled Document Untitled Document

Home > Agenda > LezingenAUDITORIUM 16/17 - lezingenreeks architectuur, stedenbouw & design

Untitled Document
  

AUDITORIUM 16/17 - lezingenreeks architectuur, stedenbouw & designOktober 2016 - April 2017 - Auditorium, Kunstencentrum STUK, Leuven

6 TOPIA - Conversations on Utopia and the Real

Zes gesprekken zoeken de confrontatie op tussen de stad als utopische fictie en de gebouwde werkelijkheid. Daar waar Thomas More aan de hand van het fictieve eiland Utopia de samenleving een spiegel voorhield, vertrekt deze reeks vanuit de gebouwde realiteit om het utopisch denken over de stad en architectuur een blik in eigen boezem te geven.

Kunnen utopische concepten oprecht radicaal en relevant zijn in de actuele context van het laat-kapitalisme, waar het onderscheid tussen de werkelijkheid en de stroom aan beelden die ervan in omloop zijn, steeds meer vervaagt? Kan utopische architectuur het verschil maken in een tijd waar ideeën, concepten en beelden steeds meer tot koopwaar verworden terwijl ze hefbomen voor echte maatschappelijke verandering zouden moeten zijn?


PROGRAMMA:

do 27.10.2016
ASSEMBLE (GB) & STAVROS STAVRIDES (GR)
“Temporary Utopia”

Wat betekenen collectiviteit en gemeenschappelijkheid in en voor de stad vandaag? Kan een ruimer begrip van de publieke ruimte als “commons” het bereik van de stedenbouw verbreden en aanzetten tot nieuwe manieren om architectuur toe te passen? Hoe kunnen deze nieuwe toepassingen een rol spelen in het vormgeven, zichtbaar maken en aanmoedigen van nieuwe vormen van sociale interactie en collectieve ervaringen? Kunnen tijdelijke interventies en participatieve processen daarbij ingezet worden als een structurele strategie?

Assemble is een collectief gevestigd in Londen dat actief is over de domeinen van kunst, architectuur en design heen. Ze werken samen sinds 2012 en bestaan uit 20 leden. Assemble gaat in op de typische discrepantie tussen het publiek en het proces dat leidt tot de vormgeving van een plek. Assemble verdedigt een overlegde werkwijze gebaseerd op samenwerking die het publiek actief betrekt als participant en als partner in de lopende realisatie van een project.

Stavros Stavrides is architect en activist. Hij is als professor verbonden aan the School of Architecture van de Nationale Technische Universiteit van Athene, waar hij doceert over sociale huisvesting en de grootstedelijke ervaring. Stavros Stavrides publiceerde reeds uitvoerig over de theorie van (stedelijke) ruimtelijkheid. Eén van zijn meest recente werken is getiteld Common Space (2016). Het levert een verhelderende studie over de verbanden tussen stedelijke ruimte en sociale relaties, en legt als dusdanig verborgen emancipatorisch potentieel bloot in het stadsweefsel.

wo 30.11.2016
IWAN BAAN (NL) & KUNLÉ ADEYEMI (NLÉ) (NG)
“People’s Utopia”

do 16.02.2017
OLIVIA DE OLIVEIRA (BR)
“Modern Utopia”

do 23.02.2017
FORENSIC ARCHITECTURE (GB)
“Anti-Utopia”

di 21.03.2017
PETER EISENMAN (USA) & PIETERJAN GINCKELS (BE)
“Dystopia?”

do 20.04.2017
RENZO MARTENS (NL) & DAVID GIANOTTEN (OMA) (NL)
“New Utopia”

INFO:
www.stadenarchitectuur.be en www.stuk.be
RESERVATIE:
ticket@stuk.beUntitled Document