Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > Elien Neyens en Artyom Kravtchenko winnen ontwerpwedstrijd Jonge Architecten Aan Zet 2015-2016

Untitled Document
  •   

    Elien Neyens en Artyom Kravtchenko winnen ontwerpwedstrijd Jonge Architecten Aan Zet 2015-2016



  • 13/09/2016


    In de hoofdzetel van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen VMSW werd op 9 september de laureaat bekendgemaakt van Jonge Architecten Aan Zet. Deze ontwerpwedstrijd voor een project van sociale woningbouw is een initiatief van de Orde van Architecten – Vlaamse raad, Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) en de VMSW. De wedstrijd richt zich tot architecten-stagiairs en jonge architecten niet ouder dan 30 jaar. Jonge Architecten Aan Zet 2015 - 2016 verliep in samenwerking met Diest-uitbreiding en de stad Scherpenheuvel - Zichem. Het winnende ontwerp van het jonge architectenduo Elien Neyens en Artyom Kravtchenko wordt daadwerkelijk gerealiseerd.

    Woonkwaliteit, collectiviteit en duurzaamheid

    Uit de 60 inzendingen werden er op basis van een visienota vijf kandidaten geselecteerd die, tegen een vergoeding, een schetsontwerp maakten. Tijdens de ultieme jurering wees de jury Elien Neyens en Artyom Kravtchenko met hun concept Trojka aan als laureaten. Trojka, een Slavisch woord dat staat voor een door drie paarden getrokken kar of slee, refereert speels aan de afkomst van Artyom (geboren in Kazachstan), maar staat in deze context vooral voor woonkwaliteit, collectiviteit en duurzaamheid. Het ontwerp heeft betrekking op de realisatie van 18 sociale huurappartementen in hartje Averbode in opdracht van de sociale-huisvestingsmaatschappij Diest-Uitbreiding, ter vervanging van twee feestzalen en een eengezinswoning.

    Het rapport van de jury

    De jury omschreef Trojka als een goed doordacht concept en beloftevol woonproject. De rust en ritmiek van de drie volumes versterken het heterogene karakter van de straat, die vooraan gesloten is maar naar het einde open waaiert. Analoog aan de bouwlijn aan de overzijde springt het gelijkvloers van de volumes wat terug, wat zorgt voor openheid en een meer genereuze straatbreedte. Visueel sluiten de volumes aan bij de gevels en daken van de aanpalende woningen. Een lichtdoorlatende passerelle buiten het beschermde volume verbindt de drie gebouwen, geeft zonwering en biedt als een elevated street mogelijkheid tot ontmoeting en contact. Meteen zijn ook alle appartementen bereikbaar met de lift. Erkers op de passerelle reduceren het geheel naar de schaal van de omgeving en faciliteren sociaal contact.

    Ook de omsloten collectieve tuin, waarvan de invulling op maat kan gebeuren, biedt volop gelegenheid tot sociaal contact zonder in te boeten aan rust. Bloemenheuvels uit gerecupereerde grond van de ondergrondse garage onder twee volumes, een wilde tuin, waterbuffering en een minimale verharding garanderen een geslaagd hemelwaterbeheer. Achteraan bieden privéterrassen, opnieuw buiten het beschermde volume geplaatst, extra wooncomfort. Het resultaat is een erg compacte oplossing.

    Lof voor de andere geselecteerden

    Er was ook lof voor de kwaliteit van de vier andere schetsontwerpen, waarvoor de architecten of ontwerpteams een vergoeding van 2 000 euro per dossier kregen. Het gaat om werk van het trio Jessica Verbruggen, Marijke Driesen en Eline Van Herck; het duo Pieter Schmook en Reinout Pieters; de individuele ontwerpers Ilse Christiaansen en Gert Verstraete.

    Renders: © Elien Neyens en Artyom Kravtchenko

    Foto: © Studio Dann

    Untitled Document