Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > Vastgoedprijzen stijgen niet langer

Untitled Document
 •   

  Vastgoedprijzen stijgen niet langer • 13/04/2017
  Een woonhuis in Vlaanderen is in het eerste trimester gemiddeld 2,6 procent goedkoper geworden dan eind vorig jaar, zo blijkt uit de Notarisbarometer. De gemiddelde prijs bedraagt nu 258.936 euro. De prijzen van appartementen en bouwgronden in Vlaanderen stabiliseerden in vergelijking met eind 2016. Het aantal vastgoedtransacties blijft intussen pieken: in het eerste kwartaal werden er nog eens 4,5 procent meer transacties genoteerd dan eind vorig jaar.

  De Notarisbarometer heeft als voordeel, doordat hij gebaseerd is op de voorlopige verkoopovereenkomsten bij notarissen, dat hij beschikt over de meest recente gegevens voor de Belgische vastgoedmarkt.

  Opmerkelijk is de evolutie van de prijzen. In Vlaanderen werden huizen de jongste maanden goedkoper. De prijsdaling doet zich voor in alle provincies, met uitzondering van Limburg. Op jaarbasis zijn huizen wel nog altijd wat duurder: 1,97 procent om precies te zijn tot gemiddeld 258.936 euro.

  In Brussel zet de prijsdaling bij woonhuizen zich nu al twee kwartalen op rij door, waardoor de prijs van een gemiddeld huis er nu 6 procent lager ligt dan begin 2016, op gemiddeld 415.715 euro.

  Voor andere categorie├źn zoals appartementen en bouwgronden stabiliseerden de prijzen de jongste maanden. Bart Van Opstal van de Notarisbarometer spreekt van "een uniek gegeven". "We zien een trendbreuk: voor het eerst is er voor alle categorie├źn niet langer sprake van een prijsstijging", luidt het. Of dit een duurzame tendens wordt, valt af te wachten. "Dat is nog niet zeker, daarvoor is het nog te vroeg", aldus Van Opstal. Veel zal ook afhangen van de evolutie van de rente.

  Hij merkt op dat de prijzen daalden en/of stabiel bleven ondanks de vele transacties. "Dat wijst erop dat het aanbod op de vastgoedmarkt groot is, "deels te verklaren door de vergrijzing. Heel wat ouderen verkopen hun woning." Daarnaast wijst hij ook naar het algemeen kader. "We mogen toch niet vergeten dat we uit een periode van prijsstijgingen komen."

  Bron: Belga


  Untitled Document