134 bouwfirma's riskeren boete voor misbruik verlaagd btw-tarief

De fiscus is een onderzoek gestart naar 134 bouwbedrijven die mogelijk op vraag van hun klanten misbruik gemaakt zouden hebben van het verlaagd btw-tarief voor afbraak- en heropbouwwerken. Nadat de belasting daarop op 1 januari 2021 van 21 naar 6 procent zakte, vroegen bouwers reeds uitgeschreven facturen anders te dateren. Wie tegen de lamp loopt, moet alsnog het verschuldigde bedrag ophoesten, plus een fikse boete, zo berichten VTM Nieuws en HLN.

De fiscus zag hoe een opvallend aantal bouwfacturen die tijdens het laatste trimester van 2020 waren uitgeschreven, na ingang van de nieuwe gunstregel door aannemers werd gecorrigeerd. "Met een creditnota werden facturen, waarbij afbraak- en heropbouwwerken nog aan 21 procent waren gefactureerd, tenietgedaan, waarna de werken in 2021 gewoon opnieuw werden gefactureerd, maar dan aan het verlaagde tarief van 6 procent", zegt Francis Adyns van de FOD Financiƫn.

Zelf haalden de bouwfirma's daaruit geen profijt, maar voor de bouwheer loopt het voordeel van zo'n boekhoudkundige ingreep al snel op tot in de tienduizenden euro's. Als zou blijken dat bouwfirma's daadwerkelijk met factuurdatums hebben gesjoemeld, dan zullen ze de 15 procent resterende btw alsnog moeten ophoesten, plus een boete. Wie tot 1.250 euro btw ontdook, komt er nog met een toeslag van 5 procent van af, wie voor meer sjoemelde, moet 10 procent boete bijbetalen.

Volgens de huidige afspraken loopt de gunstmaatregel eind dit jaar trouwens alweer af.

Bron: Belga Press

Herbekijk hier het VTM Nieuws van 14 februari

Het item start op 20:12.