Batibouw 2020: 2 dagen korter, aparte beurzen voor professionals en betere openingsuren

Batibouw 2020 vindt plaats van zaterdag 29 februari tot en met zondag 8 maart en heeft tal van nieuwigheden in petto. Beursorganisator FISA besloot om de twee dagen die in vorige edities specifiek voor professionele bezoekers bedoeld waren te vervangen door aparte beurzen voor professionals.

Specifieke beurzen voor professionals



In Paleis 1 van Brussels Expo: FINISHING, de professionele beurs over afwerkingsmogelijkheden die plaatsvindt op woensdag 4 maart, PROBUILD, de professionele beurs met als thema ruwbouw, daken en ramen & deuren die ook plaatsvindt op woensdag 4 maart en INSTALLPRO, de professionele beurs voor HVAC-, sanitair- en elektriciteitsinstallateurs, die gepland staat op 6 maart. Het grondplan van de beurs werd helemaal herbekeken, waarbij professionals uit complementaire sectoren in verschillende zones gegroepeerd werden. Architecten hebben de mogelijkheid om zowel naar Batibouw te gaan als naar de drie beurzen voor professionals. 

De openingsuren van de beurs zijn ook aangepast, zodat bezoekers Batibouw kunnen komen verkennen na de kantooruren zonder vast te zitten in de file. De beurs zal dan ook open zijn van 12u tot 20u30 in de week, en van 10u tot 18u30 in het weekend. Bovendien kunnen bezoekers tijdens de week gratis naar de beurs vanaf 16u dankzij een specifiek ticket dat enkel online beschikbaar is (behalve tijdens de nocturne op 5 maart).

Naast heel wat nieuwigheden zet FISA ook in op de digitalisering van de dienstverlening tijdens de beurs. Professionele en particuliere bezoekers moeten zich online of ter plaatse registreren om een toegangsbewijs te krijgen. Tot slot biedt FISA ook een smartphone-app aan met een interactief grondplan van de beurs, zodat bezoekers alle stands en praktische beursinformatie makkelijk kunnen terugvinden tijdens hun bezoek.

“Op foto is een goed begin, maar in het echt is nog beter”. Onder dit motto stelt Batibouw in Paleis 4 een “inspiratiezone” op, waar vier woningen worden ingericht: een studio, een appartement met één slaapkamer, een appartement met twee slaapkamers en een eengezinswoning. “Anders leven” is zonder twijfel een actuele trend. Daarom heeft Batibouw ook een zone met de naam “Alternatief Wonen” in Paleis 4, waar bezoekers alternatieve manieren van wonen kunnen ontdekken: van boomhut over container tot drijvend huis.

Centraal in Paleis 12 wordt een conferentiezone ingericht waar verschillende sprekers en de bezoekers elkaar kunnen ontmoeten. De thema’s die op dit “Experience Plaza” besproken worden zijn warmtepompen, verwarmingsoplossingen en energieverbruik. Een uitgesproken trend dit jaar is “Do It Yourself”. Daarom wordt in Paleis 3 een Do It Yourself-zone opgesteld. Zij kunnen hier workshops of demonstraties geven, of wedstrijdjes organiseren voor doe-het-zelvers! Eveneens in Paleis 3 komt voor de eerste keer een zone rond “Verhuizen”. Hier vinden bezoekers oplossingen en diensten voor hun verhuis of voor situaties waarin ze gedurende een bepaalde periode opslagruimte nodig hebben.

De thema's van Batibouw 2020

Batibouw speelt in op de milieubewuste trend van het moment (en de toekomst!) door bezoekers verschillende oplossingen te bieden om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, met het thema "Green Building". Bij bouwen of renoveren rijst meteen de vraag hoe je je ecologische voetafdruk kan verkleinen. Eén van de antwoorden is dat dit kan door constructiemethodes te gebruiken met recycleerbare materialen, en zich zo in te schrijven in de kringloopeconomie. De kringloopeconomie is een economisch en industrieel systeem dat ernaar streeft om producten, de onderdelen daarvan en materialen zo lang mogelijk in omloop te houden binnen het systeem, met behoud van de gevraagde kwaliteit. De kringloopeconomie gaat in tegen de lineaire economie, die producten en materialen gewoon afdankt aan het einde van hun levensduur.

Yurt, tipi, hut, chalet, caravan, tiny house, caravan, koepel, zôme, earthship, grotwoning, container: deze alternatieve vormen van wonen zijn nu nog geen standaard, maar moeten gezien worden als mogelijke woonomgevingen van de toekomst. De alternatieve woonvorm is ook één van de mogelijke oplossingen voor de huisvestingscrisis (in België alleen al zijn er tegen 2026 200.000 bijkomende woningen nodig). Daarenboven is deze woonvorm duidelijk goedkoper en dus bereikbaarder voor wie geen 20 jaar van zijn leven kan of wil spenderen aan de terugbetaling van zijn huis.

Het tweede thema van Batibouw is “Smart Heating and Cooling”. Hoe kan je slimme verwarming en koeling mee opnemen in de bouw of renovatie van je woning? Voor zowel een nieuwbouw als een renovatie op grote schaal is een warmtepomp vaak de meest logische keuze. Ze staat garant voor een ecologisch en energiezuinig huis dat opgewassen is tegen de uitdagingen van de toekomst. Een lagetemperatuurwarmtepomp in combinatie met een vloerverwarmingssysteem verbruikt aanzienlijk minder energie dan fossiele brandstoffen! Bovendien kunnen verschillende toestellen de woning ofwel verwarmen ofwel afkoelen, zodat je in elke ruimte steeds de meest optimale temperatuur krijgt. Digitale oplossingen zoals domotica dragen ook bij tot verminderde energieproductie. Als ze goed afgesteld is, kan je met een domotica-installatie jaarlijks tussen de 25 en de 30% aan energie besparen. Met automatische programmatie kan je bijvoorbeeld de temperatuur binnenshuis verlagen en regelen tijdens de daluren, of ervoor zorgen dat huishoudtoestellen pas dan ingeschakeld worden. Tot slot zijn de badkamer- en keukentrends dit jaar gebaseerd op “klein en schattig”, met het thema “Small is beautiful”.

Praktische info

  • Van zaterdag 28 februari tot en met zondag 8 maart 2020 
  • Weekends: 10 uur tot 18.30 uur
  • Week : 12 uur tot 20.30 uur, gratis toegang vanaf 16 uur (behalve op 5 maart)
  • Nocturne : op donderdag 5 maart is Batibouw open tot 22 uur
  • Architectendag op 3 maart