Bekendmaking laureaten Meesterproef 2019 Sociaal Wonen

11 jonge architecten en 8 kunstenaars aan zet voor 9 sociale woningbouwprojecten

Met de Meesterproef Sociaal Wonen willen de Vlaamse Bouwmeester, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH) en het Platform Kunst in Opdracht een nieuwe generatie ontwerpers warm maken voor projecten binnen de sociale huisvesting, en frisse en creatieve ideeën genereren voor innovatief sociaal wonen. 

De Meesterproef Sociaal Wonen geeft net afgestudeerde architecten en kunstenaars de kans om projecten te realiseren waarmee de huisvestingsmaatschappijen zelf instapten. Het gaat telkens over eerder kleinschalige projecten, maar met een specifieke vraag naar of nood aan innovatie. 

Desondanks Covid-19 konden alle jonge ontwerpers en kunstenaars goed begeleid worden door hun geëngageerde peter of meter. Ze kregen ondersteuning voor stabiliteit en technieken en goede raad van de VMSW. Eén project, in Halle, kon niet van start gaan. Voor de andere negen projecten werden na een offertefase van ongeveer drie maanden de jury’s gehouden en de voorkeursbieders aangeduid. De winnende voorstellen voor de negen projecten van de Meesterproef tonen de ambitie van de jonge ontwerpers om creatief om te gaan met sociaal wonen. Het realisme dat de jonge ontwerpers aan de dag leggen, laat hopen dat alle negen projecten straks gerealiseerd worden.

Bekijk de projectvoorstellen op vlaamsbouwmeester.be