Bis viert 35ste editie in (woon)stijl!

Bis, de grootste (ver)bouw- en interieurbeurs van Vlaanderen, strijkt van 5 t/m 13 oktober 2024 opnieuw neer in Flanders Expo, Gent. 10 dagen lang stellen meer dan 330 exposanten - verspreid over 7 hallen (goed voor zo’n 41.500 m²) - hun innovaties voor aan de meer dan 50.000 geïnteresseerde bouwers, verbouwers en verfraaiers.

Voor de 35ste feesteditie van Bis, pakt de beurs uit met uitsluitend comparatieven: nieuwer, gevarieerder, uitgebreider en origineler. Een spraakmakend campagnebeeld, een gloednieuwe “by Kelly Claessens”-shopzone, een bijzondere samenwerking met Embuild en Buildwise, een uitbreiding in aantal en type exposanten, een verruiming van het begrip ‘Aanpasbaar Wonen’, etc. Bis heeft maar één doel voor ogen: Bis als de ultieme hotspot op de woonmarkt zetten in Vlaanderen, ... en ver daar buiten.

Verrassend campagnebeeld: Maak meer van je huis

Je kent ze vast wel, de typische ‘gele huisjes’ van Bis. Na enkele succesvolle beursedities maken die nu plaats voor een nieuw en origineel verhaal. Een opvallend sfeerbeeld gecombineerd met de tagline “Maak meer van je huis”, maakt duidelijk dat Bis zo veel meer is dan een typische (ver)bouwbeurs. Bis vormt namelijk de ideale plaats voor de (ver)bouwer en woningverfraaier om in gesprek te gaan met tal van nationale, regionale en lokale spelers op de bouw-, interieur- en exterieurmarkt, advies in te winnen, zich te laten inspireren en enkele leuke hebbedingetjes op de kop te tikken.

Het tot de verbeelding sprekend campagnebeeld kreeg de naam ‘Alice in Wonenland’, gegoten in een fris, dynamisch en modern ogend kleedje. Het centraal figuur ‘Alice’ wandelt op de beurs en geraakt verwonderd door de veelzijdigheid, variëteit en kwaliteit van de uitgestalde producten en diensten. In haar dromen projecteert ze al dat moois naar haar eigen (toekomstige) woning. Van ruwbouw- tot interieur- en exterieurafwerking. De driedimensionale trapstructuur maakt het geheel wat mysterieuzer, maar schenkt ook een knipoog naar het wereldbefaamde Escher-kunstwerk. Voor wie goed oplet, ontdekt in het beeld nog een extract van een beroemd schilderij (van Belgische bodem).

Nieuw op Bis - dé ‘pop-up’ Shopzone gecreëerd en ingericht door interieurarchitecte, uitbaatster van La Fabrika en tv-figuur Kelly Claessens in Hal 4. Met de intrede van deze gloednieuwe shopzone verruimt Bis zo zijn concept van one-stop-shop. Voor wie graag al zijn of haar woning wenst op te smukken met trendy decoratie-artikelen, kan nu ook op Bis terecht.  Kelly is geen onbekende op Bis, al jaren treedt ze op als één van de publiektrekkers met haar inspirerende sessies over kleur en woninginrichting. 

Unieke samenwerking Embuild, Buildwise en Technopolis

De federaties Embuild Oost-Vlaanderen en Buildwise slaan met Technopolis en Bis de handen in elkaar. Samen bieden ze de exposant en (professionele) bezoeker antwoorden op prangende vragen over opleidingen en advies, personeelsaanwerving, belangenbehartiging, digitalisering, etc. Technopolis treedt bij met een leuk entertainment-aspect en brengt de ‘bouw van morgen’ op een originele, high-tech en interactieve manier in kaart. Zeker een bezoekje waard, centraal in Hal 1.

Zone ‘Aanpasbaar Wonen’ krijgt nieuwe dimensie

Met de zone Toegankelijk Wonen bood Bis in 2023 al een eerste antwoord op de vraag naar ‘Levenslang Wonen in eigen huis’-mogelijkheden. Dit jaar breit Bis verder op dit succesverhaal en verruimt het begrip naar Aanpasbaar Wonen. Zowel nieuwe als bestaande exposanten presenteren gerichte producten en diensten die passen in het verhaal van vergrijzing, mobiele beperking, gezinsuitbreiding of - inkrimping, etc. Naast de dedicated zone Aanpasbaar Wonen in Hal 3, zal ook op de standen van de Bis exposanten extra aandacht geschonken worden aan die producten. De bezoeker herkent de deelnemende standen makkelijk via het speciaal ontwikkeld ‘Aanpasbaar Wonen’-icoontje dat zowel op het beursplan als op de standen op een prominente plaats wordt gemarkeerd.

Bis architectuurwedstrijd: thema Retrofit

Sinds 2009 gaat Bis jaarlijks op zoek naar interessante architectuurprojecten rond een actueel en duurzaam thema. De Bis Architectuurwedstrijd, gesteund door de Orde van Architecten-Vlaamse Raad, is intussen uitgegroeid tot een vaste waarde. Met thema’s als ‘Zichten’ (2015), ‘Energie- en mobiliteit’ (2016), ‘Inbreiding als happy living’ (2017), ‘Herbestemming’ (2018), ‘Sharing’ (2019), ‘Circulair bouwen’ (2022) en ‘Levenslang wonen’ (2023) kiest de wedstrijd telkens voor actuele en duurzame onderwerpen. Dat is dit jaar niet anders. Met de bedoeling het grote publiek te inspireren kiest Bis deze editie voor het thema ‘Retrofit‘.

In een landschap van verouderde gebouwen is de nood hoog om die constructies nieuw leven in te blazen. Retrofit zorgt voor een energetische verbetering van de bestaande gebouwen en structuren door ze te updaten met hedendaagse systemen en technologieën. Op die manier kunnen we de levensduur van oude gebouwen verlengen en hun milieu-impact aanzienlijk verlagen. Gevolg: onze uitstoot reduceert en ons energieverbruik vermindert.

De 4 winnaars zullen tijdens de persconferentie op zaterdag 5 oktober aan het grote publiek bekend worden gemaakt. Hun projecten zullen tijdens de volledige beursperiode tentoon worden gesteld. 

Praktische info

Bis van 5 t/m 13 oktober in Flanders Expo, Gent
Week 13u > 18u30 – Weekend 10u > 18u30
Nocturne op vrijdag 11 oktober – open van 13u > 23u

www.bisbeurs.be

Bron: Bis