'Blijf-in-uw-kot'-editie van jaarlijkse Renovatiedag (15-26 april)

Architecten organiseren vanaf vandaag een 'blijf-in-uw-kot'-editie van de jaarlijkse renovatiedag. Vlamingen die willen verbouwen, kunnen in normale omstandigheden een huisbezoek brengen aan de knapste woningen en krijgen er persoonlijk advies van de architect. Maar dat is door de coronamaatregelen dit jaar niet mogelijk. Ik ga Bouwen en Zoekeenarchitect.be lanceren daarom van 15 tot 26 april een digitale “blijf-in-uw-kot” editie, waar 35 enthousiaste interieur- en architectenkantoren aan deelnemen.

Vorig jaar brachten 7.000 Vlamingen een bezoek aan een van de projecten van de Renovatiedag, maar dit jaar moest Netwerk Architecten Vlaanderen tijdens de voorbereidingen het roer omgooien. De 22ste editie zal op het internet doorgaan, en dat niet gedurende een weekend maar vanaf vandaag tot 26 april. "Nu meer dan ooit beseffen mensen dat een gezellige thuishaven een elementaire basisbehoefte is", zegt coördinator Hans Wynant. "Dat zal na de lockdown niet anders zijn."

"Het is voor iedereen een lastige tijd", zegt NAV-voorzitter Dirk Mattheeuws. "Ook architecten moeten creatief omgaan met de social distancing maatregelen." Architecten mogen op de werf controle uitoefenen, maar een groot deel van de werven is stilgevallen of vertraagd. "Er is dus wel degelijk tijd vrij om te ontwerpen en te brainstormen met klanten, evenwel via virtuele weg". Niet-dringende klantencontacten zijn door de huidige maatregelen verboden.

35 interieur- en architectenkantoren nemen deel aan de digitale Renovatiedag. Ze postten podcasts over hun visie als ontwerper en verhelderende video's en foto’s die je hun architecturale ingrepen doen beleven. Wie verbouwplannen koestert en op zoek is naar inspiratie en informatie, krijgt dankzij het digitale platform ook dit jaar de kans om te proeven van knappe renovaties én contact op te nemen met de mensen achter het project…  Want ook in deze ongewone periode moeten ontwerpers en toekomstige verbouwers elkaar spreekwoordelijk kunnen ontmoeten.

Netwerk Architecten Vlaanderen, dat 5.738 Vlaamse en Brusselse architecten vertegenwoordigt, leert uit een bevraging dat 9 op de 10 architecten in tijden van corona telewerkt. "Videocalls zijn plots dagelijkse kost. Toch is dat niet altijd makkelijk voor het overleg tussen architecten en bouwlustigen over hun droomproject, iets wat toch erg gevoelsmatig geladen is. Met de digitale renovatiedag proberen we de creativiteit te stimuleren."

Dit jaar zijn authentieke rijwoningen geselecteerd, architecturale villa's en strakke lofts. Maar ook een oude schuur die een tweede leven kreeg als eengezinswoning, en een leegstaand postsorteercentrum uit de jaren 50 waarin appartementen zijn ondergebracht. Met creativiteit, een  open geest en een gezonde portie lef is veel mogelijk. Dat zetten de deelnemende renovaties dit jaar meer dan ooit in de verf.

De website van de digitale renovatiedag is tot 26 april te bezoeken op www.renovatiedag.be.