Confederatie Bouw vraagt verlenging btw-verlaging sloop en heropbouw

De Confederatie Bouw dringt er bij minister van Financiƫn Vincent Van Peteghem op aan de tijdelijke verlaging van de btw voor sloop en wederopbouw van woningen ook na dit jaar toe te blijven passen. Volgens de minister heeft Europa intussen het licht op groen gezet voor zo'n verlenging en zal die dan ook worden besproken binnen de federale regering.

De vicepremier trok woensdag naar Bellem-Aalter, naar een huis in renovatie, om er samen met de sector een stand van zaken te geven over de verlaagde btw voor de sloop en wederopbouw van woningen ouder dan tien jaar. Die btw werd eind 2020 verlaagd van 21 naar 6 procent als relancemaatregel.

Begin dit jaar trad nog een administratieve vereenvoudiging in werking. Voordien moest de aannemer op de factuur alle elementen vermelden die de toepassing van het verminderde tarief rechtvaardigen. Daarvoor moest de bouwheer aan de aannemer een attest overhandigen met daarop al die informatie. Dat attest is intussen afgeschaft en vervangen door een standaardverklaring op de factuur. Valt een bepaalde renovatie toch niet onder de 6 procent-regel, dan is een seintje binnen de maand voldoende om tot een aanpassing te komen.

Niko Demeester, de gedelegeerd-bestuurder van de Confederatie Bouw, reageerde woensdag tevreden op die vereenvoudiging. "Tel uit je administratieve winst", luidde het. Maar hij blikt verder. De sectorfederatie vraagt de tijdelijke btw-verlaging een verlengstuk te geven na 2022. Die is volgens haar bijvoorbeeld noodzakelijk om zekerheid te bieden aan projecten die nu nog in een beginfase zitten, maar waarvan de vergunning binnenkort wordt afgeleverd en er vervolgens een afbraak dient te gebeuren, waardoor de bouw pas volgend jaar begint.

De minister benadrukte dat ons land voor een kolossale uitdaging staat. Vele honderdduizenden woningen in ons land zijn immers sterk verouderd en daardoor weinig energiezuinig. En dat terwijl er steeds hogere eisen worden gesteld als het gaat om isolatie, bouwmaterialen en energievormen.

Indien de overheid inspanningen vraagt van de gezinnen, is het ook logisch dat de overheid het maximale doet om gezinnen te ondersteunen in die opdracht, ging hij voort. De eventuele verlenging van de btw-verlaging zal dan ook binnen de regering worden besproken. "Ik blijf ervan overtuigd dat we iedereen die wil investeren in een energiezuinige woning daar zo veel mogelijk in moeten ondersteunen", besloot Van Peteghem.

Bron: Belga