Coronavirus - Bouwbedrijven moeten wellicht sluiten omdat social distancing niet kan gegarandeerd worden (Bouwunie)

Voor veel werkgevers in de bouwsector is het onmogelijk om de social distance te garanderen op elk moment van de werkdag of tijdens de verplaatsing. Wellicht moeten veel bouwbedrijven dus, zoals de overheid oplegt als men de social distance niet kan garanderen, de komende dagen hun deuren sluiten. Dat zegt Bouwunie.

Hoeveel bedrijven moeten sluiten en tijdelijke werkloosheid moeten aanvragen, kan Bouwunie nog niet zeggen. "Sinds deze ochtend staat onze telefoon roodgloeiend", zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. "Ook onze mailbox puilt uit van bedrijven die vragen hebben. We kunnen de toestroom van vragen niet langer verwerken."

Bouwunie krijgt ook veel signalen van bouwbedrijven die de werven moeten stilleggen. "Anderen zien wel de mogelijkheid om verder te werken", benadrukt Waeytens. Hij voegt eraan toe dat ook arbeiders bij werven in open lucht ook de social distance op elk moment moeten garanderen.

Eind 2019 waren er ongeveer 120.000 arbeiders (voltijdse equivalenten) actief bij Belgische werkgevers in de bouwsector. Dat komt neer op 148.000 koppen. De zelfstandigen, gedetacheerden en bedienden zijn hier niet bij gerekend.

Bouwunie vraagt met aandrang de invoering van een veralgemeende erkenning van tijdelijke werkloosheid door overmacht.

Bron: Belga