Demir tegen verhoogde btw op renovatie

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir kant zich tegen de verhoging van het btw-tarief van 6 naar 9 procent op de renovatie van woningen die ouder zijn dan tien jaar. Die zou een rem zetten op het Vlaams energie- en renovatiebeleid. Ook Groen kantte zich om dezelfde reden eerder al tegen die btw-verhoging.

Minister van Financiƫn Vincent Van Peteghem legde onlangs zijn plan op tafel voor een fiscale hervorming. Een van zijn voorstellen houdt in dat de verlaagde btw-tarieven van 6 en 12 procent vervangen worden door een geharmoniseerd tarief van 9 procent, weliswaar met uitzonderingen. Over de hervorming lopen nog onderhandelingen binnen de federale regering.

Minister Demir vindt het niet kunnen dat ook het verlaagde btw-tarief van 6 procent op de renovatie van alle woningen ouder dan 10 jaar naar 9 procent stijgt. "Dit zet een rem op het Vlaamse energie- en renovatiebeleid. En dat net op een moment dat we meer dan ooit aan het renoveren moeten slaan en vanuit Vlaanderen ongeziene budgetten vrijmaken om de Vlaming daarbij te helpen", aldus Demir.

Ze merkt op dat er tegen 2050 liefst 2,9 miljoen woningen sterk energetisch gerenoveerd moeten worden. "Ik vraag de federale regering dan ook om deze beslissing ter herzien." Uitgerekend woensdag lanceert de minister een campagne om mensen te stimuleren richting renovaties, met steun via de MijnVerbouwPremie.

Eerder plaatste ook Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout vraagtekens bij de btw-verhoging. "Als Vlaanderen zijn klimaatdoelstellingen wil halen dan zal het renovatieritme als een speer moeten versnellen. Elk jaar zullen gemiddeld 95.000 woningen grondig gerenoveerd moeten worden. Dat zijn er elf per uur, of drie keer zoveel als vandaag. Om mensen meer te stimuleren om te renoveren moet het huidige btw-tarief behouden blijven. De stijging draagt niet bij aan de ambitieuze klimaatdoelstellingen die ons land heeft", stelde hij enkele weken geleden.