Dit zijn winnaars van de Belgian Building Awards 2020

Op Batibouw werden dinsdagavond 3 maart de Belgian Building Awards uitgereikt. De awards, die de bouwbeurs organiseert in samenwerking met Redactiebureau Palindroom, architectura.be, de Orde van Architecten en Ik ga Bouwen & Renoveren belonen opmerkelijke realisaties van architecten en exposanten.

Dit jaar werden projecten bekroond in vijf categorieën.

Uit de vorige editie werden twee awards hernomen: de Pioneer Award en de award Rookie of the year. De eerste bekroont een organisatie of persoon die pionierswerk heeft verricht ten voordele van de hele beroepscategorie of de architecturale kwaliteit in het algemeen, de laatste beloont beloftevolle jonge bureaus.

Daarnaast kende deze editie ook drie gloednieuwe categorieën. De 3|2|1 Facade Award focust op koppelwoningen: driegevel-, tweegevel- of ééngevelwoningen die ondanks de beperkte afmetingen en het beperkt aantal gevels toch een maximale woonkwaliteit realiseren met veel aandacht voor daglicht en privacy.

In de categorie Build2Work ging de jury op zoek naar een bedrijfsgebouw dat blijk geeft  van architecturale kwaliteit en een innovatieve aanpak die zich vertaalt in een aangename werkomgeving voor personeelsleden en bezoekers.

Projecten die er op innovatieve wijze in slagen meerdere functies in één project te combineren en zo een antwoord bieden op de vraag naar een efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte, maakten kans op de award in de categorie Mixed Use.

Daarnaast werden ook twee exposanten van Batibouw 2020 in de bloemetjes gezet. De Innovation Award beloont de exposant met het meest innovatieve product, de Eco Award die die zorgde voor de grootste vernieuwing op het vlak van duurzaamheid en ecologie. De genomineerden in beide categorieën worden op Batibouw opgenomen in een Eco Parcours en een Innovatieparcours.

De jury voor de Belgian Building Awards bestond uit negen architecten, journalisten en publicisten: Edith Wouter (AR-TUR), Sébastien Dachy (MAMOUT architectes), Kaat Balcaen (OM/AR), Sylvie Bruyninckx (VIVA architecture), Eric Cloes (Ik ga Bouwen & Renoveren), Rik Neven (architectura.be), Philippe Selke (architectura.be), Arnaud Tandt (NAV en Febelcem) en Jan Melis (waarnemend jurylid namens de Orde van Architecten).

De winnaars op een rijtje:

3|2|1 Facade Award:

Winnaar: Woning L-C in Anzegem, GRAUX & BAEYENS architecten

De jury liet zich charmeren door het ontwerp van deze woning, die de visuele link lijkt te maken tussen de rijhuizen aan de ene kant en enkele vrijstaande belle-époquehuizen aan de andere. De driegevelwoning zelf, ingeplant op een trapeziumvormig perceel, is opgebouwd uit drie aaneengeschakelde kubussen, die telkens wat meer afstand nemen van de gemene muur, waardoor de achtergevel, die uitgeeft op de tuin, ruimte krijgt. De woning in zijn geheel is sober, maar het bijzondere ontwerp zorgt voor interessante binnenruimtes en zeer gevarieerde perspectieven.

  • Eervolle vermelding: project Stephanie en Kevin, atelier Vens Vanbelle
  • Overige genomineerden: project Cans (ICI architectes), project Serafien (Dertien12), project Uyttenhove (Tim Peeters Architecten) en project Camille Lemonnier (EDA-AU)

     

Build2Work:

In de categorie Build2Work gaat de hoogste onderscheiding naar een atypisch kantoorgebouw dat sterk inzet op het comfort van de werknemers. Zij moeten het gevoel hebben in hun eigen huis te werken. Het pand is voorzien van talrijke terrassen en geen enkel kantoor is visueel afgesloten van de circulatie. Dankzij een open en geïntegreerde samenwerking is iedereen op de hoogte van elkaars werkinhoud. Onder de enorme luifel in het midden van de site kan men samen buiten lunchen en de van activiteit gonzende omgeving, met voorbijrijdende trucks en heftrucks, gadeslaan.

  • Overige vermelding: Camp’s, Dhooge & Meganck Architectuur
  • Overige genomineerden: hoofdkantoor CERA (archipelago, Robbrecht en Daem architecten en Studio Roma), NMBS-loods/Hangar K (goedefroo+goedefroo architecten), Nieuw Administratief Centrum Brasschaat (Compagnie-O) en Cotoop (TOOP architectuur).

     

Mixed Use:

Winnaar: De Standaertsite in Gent (Carton123 architectenmurmuur architecten en AE-architecten)

De Belgian Building award voor Mixed Use gaat dit jaar naar een bottom-up-initiatief dat de grens aftast tussen binnen en buiten en dat op een laagdrempelige en genereuze wijze vorm geeft aan een van de weinige broodnodige ontmoetingsplekken in de buurt. In dit project maakt een vakwerkloods met meerdere hangars ruimte voor een ontmoetingsplaats in de vorm van een publiek park en een wijkcentrum.

  • Eervolle vermelding: Cc De Factorij (ebtca en Archiles architecten)
  • Overige genomineerden: Gebouw Zegel (hub), gymnastiekinfrastructuur en jeugdontmoetingscentrum (URA Yves Malysse Kiki Verbeeck) en YUST (POLO Architects)

     

Rookie of the year:

De Belgian Building Award voor Rookie of the Year gaat naar een jong bureau dat een heel diverse portfolio kan voorleggen waarin we kleine en grote projecten aantreffen maar evenzeer kunstwerken en meubelontwerpen. Vooral complexe ontwerpopgaves zijn een kolfje naar de hand van dit Gentse bureau dat ook het management heel serieus opvat.

  • Eervolle vermelding: Atelier Janda Vandergothe
  • Overige genomineerden: BURO BAUER, net architectuur en TOOP architectuur

     

Pioneer Award: 

Voor de Pioneer Award is de jury net als vorig jaar, toen Steven Beckers de prijs won, gaan zoeken in de sector van de circulaire bouweconomie. Dat circulair bouwen steeds meer voet aan de grond krijgt in ons land hebben we in grote mate te danken aan innovatieve doeners. Personen en organisaties die niet alleen een interessant circulair idee hebben, maar die dat ook weten om te zetten in een valabele business.

Het architectenbureau dat dit jaar bekroond wordt met de Pioneer Award, is daar een typevoorbeeld van. De architecten leerden de meerwaarde erkennen van bouwen met lokale materialen toen ze een bibliotheek mochten bouwen in Afrika. Die kennis die ze daar opbouwden, gingen ze ook gebruiken voor projecten in eigen land. Dat leidde zowaar tot een spin-off die aarde uit Brusselse werven met een mobiel machinepark ombouwt tot leemblokken, leempleister en stampleem die ter plaatse gebruikt kunnen worden.

2019 was een boerenjaar voor het bureau met hun tentoonstelling The Act of Building in het CIVA in Brussel. Een jaar daarvoor gaven ze het gelijknamige boek uit dat voorgesteld werd op de Biënnale van Venetië.

 

De Product Innovation Award was voor de Vitovalor PT2 van Viessmann, een brandstofcel waarmee zowel warmte als elektriciteit kan worden opgewekt.

De Eco Award voor de DucoBox Eco hybride van Duco, een ventilatiewarmtepomp die kan worden ingezet voor de ventilatie van de woning, maar tegelijkertijd ook voor de verwarming ervan en de productie van sanitair warm water.

Bron: Batibouw