Eerste steen gelegd van grootste circulaire kantoorgebouw van België

Vlaams minister-president Jan Jambon en Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle hebben in Brussel op 7 oktober de symbolische eerste steen gelegd van een kantoorgebouw waar eind 2023 bijna 5.000 Vlaamse ambtenaren gehuisvest zullen worden. Het nieuwe kantoorgebouw vervangt de bekende torens WTC I en II.

De naam van het gebouw werd ook bekendgemaakt: het Marie-Elisabeth Belpairegebouw, vernoemd naar de 19de-eeuwse schrijfster die een voortrekkersrol speelde in de ontwikkeling van opleidingen voor meisjes. Het gebouw, een ontwerp van 51N4E, Jaspers-Eyers Architecten en het Franse l’AUC in samenwerking met Plant en Houtgoed en studiebureau VK Architects & Engineers, wordt opgetrokken aan de Simon Bolivarlaan in de Brusselse Noordwijk, waar vroeger de WTC1- en WTC2-torens stonden.

"In de grote Brusselse gebouwen werken vandaag ongeveer 8.200 personeelsleden van de Vlaamse overheid. Ambtenaren van het Arenberggebouw, Ferrarisgebouw en Ellipsgebouw zullen samen met hun collega's van enkele andere locaties hun intrek nemen in het nieuwe gebouw. In totaal gaat het om 4.750 ambtenaren", aldus Jambon.

Dat de eerstesteenlegging symbolisch is, ligt aan het feit dat het gaat om een circulair kantoorgebouw: 95 procent van de materialen van de bestaande constructie worden ter plaatse behouden, gerecupereerd of gerecycleerd. Het kantoorgedeelte maakt deel uit van het ZIN-project van Befimmo, dat niet alleen kantoren en coworkingruimtes omvat, maar ook leefruimtes met appartementen, een hotel en handelszaken.

Bron: Belga

Foto: overheid.vlaanderen.be