EU-voorzitter Von der Leyen kondigt de komst aan van een nieuw 'Bauhaus'

Het Bauhaus wordt een plek waar Europese architecten, kunstenaars, ontwerpers en ingenieurs samenwerken.

Op woensdag 16 september gaf de voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen haar eerste State of the Union in het Europees Parlement. Ze schetste er belangrijkste uitdagingen voor de EU en de beleidsplannen die de Commissie het komende jaar wil gaan indienen.

Zo moet de EU de ambitie hebben om een Europese renovatiegolf op gang te brengen en leider zijn op vlak van circulaire economie.

“Dit is niet alleen een ecologisch of economisch project: het moet een nieuw cultureel project voor Europa zijn. Elke maatschappelijke ontwikkeling heeft zijn eigen ‘look & feel’. We moeten onze structurele verandering een eigen, aparte esthetiek geven en stijl en duurzaamheid met elkaar verzoenen. Daarom zullen we een nieuw Europees Bauhaus opzetten - een co-creatie ruimte waar architecten, kunstenaars, studenten, ingenieurs, ontwerpers samenwerken om dat te realiseren", zo sprak Von der Leyen.

Als hevig voorstander van bouwkwaliteit juicht de Architects’ Council of Europe dit initiatief toe. De ACE pleit voor een holistische aanpak van de renovatie van gebouwen. Een aanpak die verder gaat dan het oplossen van vraagstukken rond energie-efficiëntie. Een aanpak die de economische, sociale, ecologische en culturele waarden die in het bestaande gebouwenbestand worden belichaamd, wil optimaliseren.

In dit kader ondertekende de ACE in 2018 de Verklaring van Davos ‘Naar een kwaliteitsvolle Baukultur voor Europa’.