Europees project met twee Belgische partners wil 22 miljoen woningen "verduurzamen"

Het Europees project "Indu-Zero" wil er mee voor zorgen dat er tegen 2050 maar liefst 22 miljoen woningen in de Noordzeeregio omgebouwd worden tot duurzame woningen. Het project telt twee Belgische partners: de Universiteit Gent gaat innovatieve prefabelementen evalueren en het Antwerpse provinciebedrijf Kamp C in Westerlo gaat een showcase verzorgen waar de Vlaamse en Nederlandse bouwsector kan kennismaken met duurzame renovatiepakketten.

"Indu-Zero" wil het verduurzamen van bestaande woningen naar een "industrieel niveau" brengen omdat het met de huidige ingeburgerde technieken te lang zou duren en te duur zou zijn om de Europese klimaatdoelstellingen te behalen. "Binnen drie jaar moet het project een blauwdruk voor een innovatieve fabriek opl everen&q uot;, zegt Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Europese samenwerking bij de provincie Antwerpen en voorzitter van Kamp C. "Die fabrieken kunnen na afloop van het project, in de zomer van 2021, in de verschillende Europese landen worden gebouwd. De productie van renovatiepakketten voor duurzame woningen krijgt daarmee een enorme impuls, waardoor de kosten per huis aanzienlijk kunnen dalen."

Zo'n renovatiepakket wordt volgens de initiatiefnemers een soort 'jas' die je over een huis kan plaatsen, met onderdelen zoals isolatiematerialen maar ook zonnepanelen, warmtepompen en ventilatiesystemen. Het doel is om de huidige kostprijs voor het verduurzamen van een woning te halveren. Naast de twee Belgische partners zijn er ook partners uit Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Zweden.

Bron: Belga