Europese Commissie lanceert nieuwe Europese Bauhaus-prijzen 2022

Wie een esthetisch, duurzaam en inclusief project of concept heeft, kan inschrijven voor een van de 4 categorieën. De uiterste inzenddatum is 28 februari 2022.

Het Nieuwe Europese Bauhaus brengt burgers, deskundigen, bedrijven en instellingen samen om zich een nieuwe voorstelling te maken van duurzaam leven in Europa en daarbuiten. Het initiatief creëert niet alleen een platform voor experimenten en verbinding, maar ondersteunt ook positieve verandering door toegang te bieden tot EU-financiering voor mooie, duurzame en inclusieve projecten.

Na het succes van de eerste prijzen vorig jaar - met meer dan 2000 inzendingen uit heel Europa en daarbuiten - zal de editie van 2022 nieuwe inspirerende voorbeelden belonen van de transformaties in ons dagelijks leven, onze leefruimtes en onze ervaringen. De prijzen erkennen en bekronen bestaande esthetische, duurzame en inclusieve realisaties en ondersteunen de jongere generatie om opkomende concepten en ideeën verder te ontwikkelen. 

Er zullen prijzen worden uitgereikt in 4 verschillende categorieën:

  • Een nieuw contact met de natuur
  • Herwinnen van het gevoel erbij te horen
  • Prioriteit geven aan de plaatsen en mensen die het het hardst nodig hebben
  • Vorm geven aan een circulair industrieel ecosysteem en de levenscyclusbenadering ondersteunen

In elk van de categorieën zijn er twee parallelle wedstrijdonderdelen:

Nieuwe Europese Bauhaus-prijzen voor bestaande, voltooide projecten

  • De winnaars ontvangen 30 000 EUR en een communicatiepakket
  • De runners up ontvangen 20 000 EUR en een communicatiepakket

Nieuwe European Bauhaus Rising Stars voor ideeën van jonge talenten van 30 jaar of jonger

  • De winnaars ontvangen 15 000 EUR en een communicatiepakket
  • De runners up ontvangen 10 000 EUR en een communicatiepakket

Wie kan een aanvraag indienen?

Zowel EU-burgers als niet-EU-burgers kunnen een aanvraag indienen, op voorwaarde dat hun concept, idee of project daadwerkelijk in de EU is ontwikkeld en/of fysiek in de EU is gevestigd. Aanvragen van het type "joint/partner" of "consortium" zijn ook mogelijk, met dezelfde criteria als voor in de EU gevestigde projecten.

Jongeren die op 28 februari 2022 nog geen 30 jaar oud zijn, kunnen zich inschrijven voor beide wedstrijdonderdelen - de New European Bauhaus Awards en de New European Bauhaus Rising Stars. Projectpromotors die ouder zijn dan 30 jaar kunnen een aanvraag indienen voor de New European Bauhaus Awards met projecten die in de afgelopen twee jaar zijn afgerond (oudere projecten komen niet in aanmerking).

De uiterste inzenddatum is 28 februari 2022.

Hoe kan je een aanvraag indienen?

Ga naar http://prizes.new-european-bauhaus.eu/home

Hier vind je meer informatie over de verschillende categorieën, de gedetailleerde handleiding voor aanvragers en het officiële contactpunt voor de prijzen.