Nieuwbouwwoningen op laagste peil in kwarteeuw

In de eerste helft van dit jaar is het aantal verleende vergunningen voor nieuwbouwwoningen en -appartementen in Vlaanderen gezakt naar het laagste peil in een kwarteeuw. Dat blijkt vandaag, woensdag 2 oktober, uit een analyse van De Tijd op basis van gegevens van het ­Belgische statistiekbureau Statbel.

In vergelijking met het gemiddelde van de jongste vijf jaar ligt het aantal toegekende bouwvergunningen in het Vlaams Gewest ruim een vijfde lager, blijkt verder uit de analyse. Tussen 2019 en 2023 kregen na zes maanden gemiddeld 21.239 woningen en flats een bouwvergunning, in de eerste helft van dit jaar zijn dat er amper 16.407. Eind juni 2023 waren nog 18.931 wooneenheden vergund. Een cocktail van oorzaken - hogere rentes, aanhoudend hoge bouwkosten etc. - ligt aan de basis, stelt de sectorfederatie Embuild Vlaanderen.

Nadat het aantal vergunningen voor nieuwe appartementen de voorbije jaren een flinke knauw kreeg, valt nu vooral het geplande aanbod aan huizen terug. In vergelijking met het vijf­jarige gemiddelde is dit jaar ruim een kwart minder gezinswoningen vergund. Het aantal nieuw vergunde wooneenheden in verhouding tot het aantal gezinnen zakt naar een dieptepunt. In het huidige tempo worden dit jaar amper elf nieuwe woningen en appartementen per 1.000 gezinnen vergund. Sinds 1998 lag die verhouding nooit lager.

Bron: Belga Press