Nieuwe oproep insolventiefunctionaris

Draag bij tot het aanreiken van oplossingen aan confraters in financiële moeilijkheden.


Op 1 mei van dit jaar werd de nieuwe insolventiewetgeving ingevoerd. Voor architecten betekent de komst van deze nieuwe insolventiewetgeving onder meer dat zij failliet kunnen worden verklaard of een gerechtelijke reorganisatie kunnen starten om (een deel van) hun onderneming te redden. (Zie ook De nieuwe insolventiewetgeving voor u samengevat door minister van Justitie Koen Geens (video) voor meer informatie.)

Omdat ondernemingsrechtbanken niet vertrouwd zijn met de uitoefening van het beroep van architect en de deontologische regels die hierop van toepassing zijn, schrijft de nieuwe insolventiewetgeving voor dat in bepaalde gevallen een insolventiefunctionaris-architect in de insolventieprocedure wordt betrokken.

Eind april van dit jaar deden we al een eerste oproep voor kandidaatstelling. Om het bestaande aantal insolventiefunctionarissen verder te vergroten, doen we vandaag een nieuwe oproep.

U kan zich kandidaat stellen voor vier types van insolventiefunctionaris: gerechtsmandataris, voorlopig bewindvoerder, medecurator en gerechtsmandataris voor de overdracht onder gerechtelijk gezag.  

Wie komt in aanmerking voor kandidaatstelling?

Architect-natuurlijke personen die voldoen aan alle hierna vermelde voorwaarden:

  • minstens 10 jaar ingeschreven zijn op één van de tabellen van de Orde van Architecten binnen een periode van 15 jaar voorafgaand aan de kandidaatstelling tot insolventiefunctionaris;
  • actueel ingeschreven zijn onder het deontologisch statuut van zelfstandig architect;
  • niet benoemd zijn als rechter in handelszaken;
  • niet onderworpen zijn aan een lopende tuchtstraf van schorsing;
  • niet onderworpen zijn geweest aan één of meer tuchtstraffen van schorsing waarvoor geen eerherstel werd verkregen (opgelet: nieuwe voorwaarde!).

Een goede kennis van de deontologie en de bereidheid om zich te verdiepen in de insolventiewetgeving zijn een vereiste.

Bent u geïnteresseerd?

Stuur zo snel mogelijk een e-mail met als onderwerp: ‘insolventiefunctionaris’ naar juridische.dienst@ordevanarchitecten.be begeleid door uw cv en een korte motivatie.

Wilt u meer weten over de insolventiewetgeving, de functie van insolventiefunctionaris en zijn vergoeding?

Raadpleeg onze Q&A Insolventie.