Oproep - Word insolventiefunctionaris, en draag bij tot het aanreiken van oplossingen aan confraters in financiële moeilijkheden

Naar jaarlijkse gewoonte lanceert de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten een oproep aan alle architecten die aan de gestelde voorwaarden voldoen om zich kandidaat te stellen voor een gerechtelijk mandaat als insolventiefunctionaris. U kunt zich kandidaat stellen tot dinsdag 21 december 2021.

Een ondernemingsrechtbank stelt een insolventiefunctionaris architect aan in een insolventieprocedure van een architectenonderneming in moeilijkheden op basis van de lijst die de Orde van Architecten haar ter beschikking stelt. De insolventiefunctionaris architect kent het beroep van architect en de (deontologische) regels die hierop toepasselijk zijn en draagt met zijn kennis bij tot het aanreiken van een oplossing aan een confrater in financiële moeilijkheden.   

U kunt zich kandidaat stellen voor vier types van insolventiefunctionaris: gerechtsmandataris (bij voorlopige maatregel of bij voorbereidend akkoord), voorlopig bewindvoerder (bij voorlopige maatregel), medecurator (bij faillissement) en gerechtsmandataris voor de overdracht onder gerechtelijk gezag (bij gerechtelijke reorganisatie).  

Wie komt in aanmerking voor kandidaatstelling?

Architect-natuurlijke personen die voldoen aan alle hierna vermelde voorwaarden:

  • minstens 10 jaar ingeschreven zijn op één van de tabellen van de Orde van Architecten binnen een periode van 15 jaar voorafgaand aan de kandidaatstelling tot insolventiefunctionaris;
  • actueel ingeschreven zijn onder het deontologisch statuut van zelfstandig architect;
  • niet benoemd zijn als rechter in ondernemingszaken;
  • niet onderworpen zijn aan een lopende tuchtstraf van schorsing;
  • niet onderworpen zijn geweest aan één of meer tuchtstraffen van schorsing waarvoor geen eerherstel werd verkregen.

Een goede kennis van de deontologie en de bereidheid om zich te verdiepen in de insolventiewetgeving zijn een vereiste.

Stel u kandidaat

U kunt zich kandidaat stellen door een e-mail te sturen naar juridische.dienst@ordevanarchitecten.be met als onderwerp: ‘insolventiefunctionaris’.

Dit ten laatste op dinsdag 21 december 2021.

Voor meer informatie, raadpleeg de FAQ architect en insolventie op onze website.