Predikheren in Mechelen wint Onroerenderfgoedprijs 2020

De Onroerenderfgoedprijs beloont recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. De vijfde editie van de prijs stond in het teken van erfgoed dat publiek toegankelijk is. Het Predikheren haalde de meeste stemmen binnen en won ook de publieksprijs.

Uit 43 kandidaten nomineerde een externe jury in juli het Gruuthusemuseum in Brugge (noAarchitecten), Het Predikheren in Mechelen (Korteknie Stuhlmacher Architecten i.s.m. Callebaut Architecten en Bureau Bouwtechniek) en de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle (Bressers). De uiteindelijke winnaar werd op 2 oktober bekend gemaakt door minister Diependaele. 

Het 17de-eeuwse Predikherenklooster stond leeg sinds 1975, nadat het onder andere dienst had gedaan als bejaardentehuis, militair hospitaal en wapenarsenaal. Een stadskanker waarvoor de Mechelse dienst Monumentenzorg dringend een oplossing zocht. Zij organiseerden een architectuurwedstrijd om het noodlijdende monument om te toveren tot stadsbibliotheek en ontmoetingsplek voor de inwoners van de stad. De opdracht ging naar Korteknie Stuhlmacher architecten, in samenwerking met Callebaut Architecten en Bureau Bouwtechniek.

Het Nederlands-Belgische architectenteam koos ervoor om zoveel mogelijk sporen van de bewogen geschiedenis van het gebouw zichtbaar te laten, zowel vanbinnen als vanbuiten. De oude, versleten lagen springen vandaag in het oog als geconserveerde littekens. Vloerverwarming en technische voorzieningen, weggewerkt in een houten lambrisering, zorgen voor het comfort van de bibliotheekgangers. Aan de buitenkant zetten hedendaagse dakkapellen de nieuwe functie van het oude Predikherenklooster in de verf.

De jury: “Dit project heeft grote architecturale kwaliteiten. De duurzaamheid en tijdloze vormgeving komen nergens in het vaarwater van de historische waarde van het erfgoed. De laagdrempeligheid en het draagvlak bij de bevolking gaven de doorslag om dit project te bekronen. De site is vandaag een publieke parkzone, en aan de binnenkant is het Predikheren meer dan alleen een bibliotheek. Het is ook een trefpunt met ruimte voor lezingen en kleine optredens, met als toemaatje een koffiebar in de vroegere pandgang, een gezellig terras in de binnentuin en een restaurant.”  

Atelier Mestdagh ontvangt van de jury een eervolle vermelding voor de glas-in-loodramen in de Sint-Niklaaskerk van Westkapelle. 

Elke laureaat wint een bedrag van 2.500 euro. De winnaar ontvangt daarbovenop 12.500 euro.

Bron: Onroerend Erfgoed