Sint-Paulus Kortrijk top 3-finalist World’s Best School Prizes met project Klimaatspeelplaats

© VBS Sint-Paulus

Sint-Paulusschool in Kortrijk, de thuisbasis van het New European Bauhaus-project Klimaatspeelplaats, is top 3-finalist van de World's Best School Prize in de categorie Environmental Action. Sint-Paulus is meteen de eerste Belgische school en zelfs de eerste school uit de Europese Unie die ooit finalist is geworden voor deze prijzen - de meest prestigieuze onderwijsprijzen in de wereld.

Geconfronteerd met de uitdagingen van de klimaatverandering, de stedelijke hitte-eilanden en het verlies aan biodiversiteit, lanceerde Sint-Paulus in 2016 het project Klimaatspeelplaats, een speelplaats die zich aanpast aan het klimaat. Dit project koelt niet alleen de stedelijke omgeving, maar verbetert ook de luchtkwaliteit, verhoogt de biodiversiteit en betrekt de hele gemeenschap erbij. 

In 2023 won het project Klimaatspeelplaats van de Kortrijkse basisschool ook al de prestigieuze New European Bauhaus Award, uitgereikt door de Europese Commissie. Een straffe prestatie, want er werden liefst 1.450 Europese projecten ingediend.

Mocht Sint-Paulus de World's Best School Prize for Environmental Action winnen, dan is het van plan om de moestuin en het bijenproject uit te breiden, de natuur verder te integreren in het dagelijkse onderwijs en door te gaan met het ontwikkelen van duurzame praktijken waar zowel leerlingen, leerkrachten als de bredere gemeenschap baat bij hebben. 

De winnaars van de World's Best School Prizes delen een prijzengeld van $50.000 dat in oktober 2024 wordt bekendgemaakt.