Stad Leuven geeft startschot voor 'urban mining' van stadsgebouwen

Stad Leuven zal vanaf nu samen met vzw Atelier Circuler alle stadsgebouwen die gerenoveerd of afgebroken worden, 'minen'. Dat betekent dat alle waardevolle materialen gerecupereerd worden alvorens een gebouw gerenoveerd of afgebroken wordt. Nadien krijgen de materialen een tweede leven via de Leuvense Materialenbank.

De oude schietstand op het militair domein in Heverlee is het eerste stadsgebouw dat 'gemined' werd. "'Urban mining' past binnen onze ambitie om van Leuven dé circulaire stad van de toekomst te maken", zegt Thomas Van Oppens (Groen), schepen van afvalbeleid. "Een van de belangrijkste pijlers in onze circulaire strategie is dat we de materialen en grondstoffen die in onze stad beschikbaar zijn, hier willen houden en willen hergebruiken. Zo voorko men we d at we nieuwe grondstoffen moeten ontginnen."

"Voor alle materialen die gerecupereerd worden, zoeken we nieuwe eigenaars. Daarom zullen de materialen verzameld worden in de Materialenbank aan de Vaart", vervolgt Van Oppens. "Vanaf eind januari kan iedereen via een webshop het gerecupereerde bouwmateriaal bestellen. Op termijn zullen we trouwens bekijken op welke manier we ook particulieren kunnen verplichten om te 'urban minen'."

Het Guido Gezellehuis staat als volgende op de planning om te 'minen'.