Vlaams bouwoverlegcomité: architecten willen focus op kwaliteit bij vergunningen

Op 24 maart vond het Vlaams bouwoverlegcomité (VBOC) plaats, dat is het jaarlijkse overlegmoment tussen de Vlaamse Regering en de bouwsector. Onder impuls van de Orde van Architecten waren voor de allereerste keer ook architecten vertegenwoordigd op het VBOC.

De Orde van Architecten was vertegenwoordigd door zijn voorzitter Jan Melis en diensthoofd Beleid Stefan Knaepen. Ook Netwerk Architecten Vlaanderen werd uitgenodigd en was vertegenwoordigd door zijn directeur Steven Lannoo. Het drietal werd welkom geheten door Vlaams minister-president Jan Jambon. Onderwerp van bespreking waren onder meer de versnelling van de vergunningen, de bouwshift, gebouwenrenovaties en de digitalisering van de bouw.

De Orde van Architecten vestigde de aandacht op het feit dat niet enkel de snelheid, maar ook en vooral de kwaliteit van de vergunningen hoger moet. Dit kan door meer ruimte te voorzien in het voortraject en meer belang te hechten aan de voorbesprekingen, ook bij kleinere projecten. De bewaking van de kwaliteit, onder andere door middel van een correct voortraject, is essentieel om de bouwshift te doen slagen.

In het kader van de gebouwenrenovatie vroeg de Orde om meer aandacht voor de functie van renovatiecoach. Volgens de Orde is er nood aan een duidelijk statuut voor de renovatiecoach, gekoppeld aan een pakket van kwaliteitseisen. Ook het renovatieadvies van een architect zou in aanmerking moeten kunnen komen voor een renovatiesubsidie.