Wijziging Vrijstellingenbesluit zorgt voor minder administratieve lasten

© Shutterstock

Op 7 juni 2024 keurde de Vlaamse Regering definitief een wijzigingsbesluit goed waardoor voor bepaalde stedenbouwkundige handelingen niet langer een vergunning aangevraagd moet worden. 

Op 7 juni 2024 keurde de Vlaamse Regering definitief een wijzigingsbesluit goed dat enkele gerichte, vaak technische aanpassingen doorvoert aan het Vrijstellingenbesluit (d.i. het besluit van 16 juli 2010 dat bepaalde stedenbouwkundige handelingen vrijstelt van een omgevingsvergunning). Hierdoor moet in de toekomst voor bepaalde stedenbouwkundige handelingen niet langer een vergunning aangevraagd worden. 

Dit leidt tot de noodzakelijke vereenvoudiging en vermindering van administratieve lasten. 

Het gaat o.m. volgende optimalisaties:  

  • Het voorzien van een vrijstelling voor het aanbrengen van isolatie tegen gevels en daken, behoudens in erfgoedcontext; 
  • Invoeren van een vrijstelling voor het (beperkt) overwelven of inbuizen van grachten in functie van de enige oprit of toegang tot percelen; 
  • Vereenvoudiging voor complexe (infrastructuur)projecten. De huidige formulering van het Vrijstellingenbesluit leidt soms tot vergunningsaanvragen die een echte puzzel zijn: bepaalde stukken zijn vrijgesteld, andere stukken vergunningsplichtig, waardoor bv. het concrete verloop van een leiding zeer moeilijk samen te stellen is.

Dit besluit treedt in werking 10 dagen na de publicatie ervan in het Belgisch Staatsblad. Er zijn een aantal bepalingen waarmee vrijgestelde handelingen op openbaar domein en langs waterlopen wijzigen. De inwerkingtreding hiervan wordt vastgelegd op 1 januari 2025. Op deze manier kunnen overheden die dergelijke handelingen plannen, hiermee rekening houden bij de opmaak van hun dossier.

Als deze handelingen op openbaar domein en langs waterlopen na 1 januari 2025 vergunningsplichtig worden door het wijzigingsbesluit van 7 juni 2024, mogen deze zonder omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen

  • verder worden uitgevoerd als ze worden aangevat voor 1 januari 2025, of;
  • worden uitgevoerd als ze ter informatie zijn aangegeven op de plannen, horend bij een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, die ingediend is voor 1 januari 2025.

Er is geen overgangsregeling voorzien voor de andere wijzigingen, waardoor nieuwe vrijstellingen onmiddellijk van toepassing zijn vanaf de inwerkingtreding van het besluit.

►► Ga naar de video waarin de wijzigingen worden toegelicht

Meer info:

Bron: Departement Omgeving